Τα αιτήματά μας

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ»

 1. Να συμμετέχουν ενεργά λήπτες, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, σε επιτροπές που παίρνουν αποφάσεις σε θέματα ψυχικής υγείας και γενικά στην όποια διαμόρφωση πολιτικών για τη ψυχική υγεία.
 2. Να διατηρείται το επίδομα της πρόνοιας ή η σύνταξη αλλά να μπορεί να εργάζεται κιόλας, ακόμα και σε εργοδότες εκτός ΚΟΙΣΠΕ στην ελεύθερη αγορά.
 3. Να ισχύσει το μειωμένο ωράριο (7ωρο) για λήπτες εργαζόμενους.
 4. Με την καινούργια πραγματικότητα των επιτροπών ΚΕ.Π.Α. έγινε δυσκολότερη η πιστοποίηση αναπηρίας. Με αποτέλεσμα λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα αναπηρίας και το ελάμβαναν στο παρελθόν να μην το λαμβάνουν πια. Επίσης οι επιτροπές κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που ο ασθενής θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του μέχρι την ώρα που θα περάσει από την επιτροπή.

Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο της παρακράτησης των συντάξεων

και των επιδομάτων από τις στεγαστικές δομές, και αποτελεί μια

πραγματικότητα που μειώνει την ποιότητα ζωής των ληπτών  υπηρεσιών

ψυχικής υγείας που είχαν πριν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι πολλοί λήπτες υπηρεσιών ψυχικής

υγείας στερούνται του μοναδικού εισοδήματος που λαμβάνουν, έτσι

ώστε η επιβίωση τους να καθίσταται από τραγική μέχρι αδύνατη.

 1. Συμπερίληψη της διπολικής διαταραχής, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της ψυχωσικής συνδρομής, της σχιζοφρένειας και συναφών παθήσεων στις 43 ασθένειες που δεν χρειάζονται επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ.
 2. Κατάργηση παραβόλου 46 ευρώ.
 3. Καμμία συμμετοχή στα φάρμακα.
 4. Να πραγματοποιηθεί η τομεοποίηση (μικροί τομείς των 100.000 κατοίκων), με ολοκληρωμένο κοινοτικό δίκτυο εντός αυτών και μονάδα νοσηλείας το πολύ 15 κλινών σε γενικό νοσοκομείο με (τουλάχιστον 25 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό).
 5. Σχεδιασμός και δημιουργία εκπαιδευτικού συστήματος με ειδικά γραφεία υποστήριξης στην εκπαίδευση που να αφορά και να απορροφά σε όλες τις  βαθμίδες εκπαίδευσης, και λήπτες.
 6. Στα πλαίσια των περικοπών στον χώρο της Ψυχικής Υγείας ήρθε η αντικατάσταση των πρωτότυπων φαρμάκων από τα γενόσημα. Έτσι εάν  ένας ασθενής επιλέξει το πρωτότυπο φάρμακο είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τη διαφορά. Επιπλέον τα γενόσημα είναι αποδεδειγμένο ότι υπολείπονται ποιοτικά των πρωτότυπων.
 7. Κοινωνική πρόνοια – μέριμνα για εκπτώσεις στην οικονομική αξία υπηρεσιών και αγαθών που θα προσφέρονται σε λήπτες μέσω ειδικών εκπτωτικών καρτών.
 8. Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων για δημιουργία περισσότερων ΚΟΙΣΠΕ πανελλαδικά με περισσότερες θέσεις εργασίας σε περισσότερα αντικείμενα.
 9. Η έκπτωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δομές στους εξυπηρετούμενους λήπτες λόγω της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος.
 10. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην επαρχία λόγω μεγάλης απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα και της έλλειψης δομών, μεταφορικών, και τεχνικών μέσων, της σύμπτυξης δομών και του καθοριστικού ρόλου του στίγματος και της προκατάληψης στις μικρές            κοινωνίες της επαρχίας. Επίσης παρατηρείται μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας ενώ μεγάλη είναι η δυσκολία των     επαγγελματιών αυτών να υποστηρίξουν τους λήπτες, στις εναπομείνασες  δομές λόγω των τραγικών οικονομικών συνθηκών (χαρακτηριστικά αναφέρουμε την καθυστέρηση ή ακόμα και μείωση καταβολής των μισθών τους), με αποτέλεσμα η προσέλευση σε αυτές τις μονάδες ψυχικής υγείας να καθίσταται αδύνατη.
 11. Να σταματήσει ο βίαιος τρόπος προσαγωγής των ληπτών στις ψυχιατρικές κλινικές που γίνεται μέχρι τώρα με περιπολικά αντί για ασθενοφόρα και να δοθεί εκπαίδευση στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις εισαγγελικές εντολές από τους ίδιους τους λήπτες και τους επαγγελματίες λαμβάνοντας υπόψιν την ψυχιατρική διαθήκη, η οποία αναφέρει τον επιθυμητό τρόπο προσαγωγής και νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές, του λήπτη που την συνέγραψε και η οποία ψυχιατρική διαθήκη θέλουμε να εξελιχθεί σε αναγκαίο θεσμό για όλους τους λήπτες.
 12. Κατάργηση καθηλώσεων και περιοριστικών μέτρων – εκπαίδευση του προσωπικού σε εναλλακτικές μεθόδους.
 13. Μη περεταίρω μείωση των επιδομάτων πρόνοιας και συντάξεων των ΑμεΑ και αντ’ αυτού αύξησης τους και διατήρηση του ΕΚΑΣ στις συντάξεις των ΑμεΑ.
 14. Να υλοποιηθεί ο νόμος για τις προσλήψεις των ΑμεΑ στο δημόσιο.
 15. Να σταματήσει η δυσμενής αντιμετώπιση των προσλήψεων των ληπτών με το νόμο 2643.
 16. Δωρεάν νοσηλεία και φάρμακα για τους ανασφάλιστους λήπτες.
 17. Απλούστευση γραφειοκρατίας για πρόσβαση στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων ληπτών.
 18. Πρόβλημα με προμήθεια φαρμάκων από ανασφάλιστους λήπτες για τα οποία υπάρχει έλλειψη στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
 19. Κοινωνική υπηρεσία εξυπηρέτησης ανασφάλιστων ληπτών σε ότι αφορά θέματα υγείας.
 20. Δικαστικός συμπαραστάτης για τους λήπτες ανεξάρτητος από τον φορέα που παρέχει υπηρεσίες.
 21. Να γίνει έλεγχος για ποιες και πόσες μονάδες των ΜΚΟ έκλεισαν τα προηγούμενα 5 χρόνια.
 22. Έλεγχος και καταγραφή σε όλες τις μονάδες που είναι στεγαστικές δομές, θανάτων ασθενών, αιτίες θανάτου και ηλικιών.
 23. Διαδικασία παραπόνων σε όλες τις μονάδες σε αρχή ανεξάρτητη από τον φορέα που παρέχει υπηρεσίες.
 24. Έλεγχοι και καταγραφή διαδικασιών και αποτελεσμάτων επανασύνδεσης ασθενών με το οικογενειακό τους περιβάλλον.
 25. Κατάργηση μέτρων περιορισμού και παρακολούθησης (κλειδωμένες πόρτες, κάμερες) σε στεγαστικές δομές.
 26. Έλεγχος οποιασδήποτε δωρεάς (χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία) από ασθενείς και τις οικογένειες τους στον φορέα που τους εξυπηρετεί.
 27. Τα Δ.Σ. των φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος να γίνονται με παρουσία εκπροσώπων των ληπτών.
 28. Επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από ασθενείς.

1 response to Τα αιτήματά μας


 1. ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

  ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ.ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *