Συμμετοχές

2023

 • Μάρτιος: Στο πλαίσιο μιας ημερίδας που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Ψ σε συνεργασία με την ομάδα Hearing voices, το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Θησείο, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα μέλη μας Μαρία Τσατσαρονάκη και Θανάσης Κατσιγιάννης συμμετείχαν με ομιλία καθώς και η Γεωργία Μυλωνάκη με απλή συμμετοχή.
 • Μάρτιος: Το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+Blended Intensive Programme με θέμα: «International perspectives on mental health promotion and public mental health» σε συνεργασία με το VIVES University of Applied Sciences του Βελγίου και το Inholland University of Applied Sciences της Ολλανδίας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος συμμετείχαμε με μια παρουσίαση από τον Λεονάρδο Σκόρδο, στην Αγγλική γλώσσα όσον αφορά το Σωματείο της Αυτοεκπροσώπησης, τη Δευτέρα 27/3/2023 και ώρα 13:30, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196
 • Απρίλιος:  Ημερίδα με θέμα : «Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. και Ψυχοκοινωνική Επανένταξη: Από τις Υπηρεσίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Αποκατάστασης στους Κοι.Σ.Π.Ε.», την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 και ώρα 10:00′, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δ. Αθηναίων. Παραβρέθηκε και μίλησε ο Λεονάρδος Σκόρδος.
 • Μάιος: Εκδήλωση του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», με τίτλο «Νέος Νόμος για τη μεταφορά κατά την ακούσια νοσηλεία – Λύτρωση ή κενό γράμμα;» που έγινε την Παρασκευή 5/5/2023 στις 5.30μμ στο Αμφιθέατρο της ΠΕΨΑΕΕ (Ηπείρου 41). Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν και η Γεωργία Μυλωνάκη.
 • Ιούλιος: Εκδήλωση με θέμα: «Η ακούσια νοσηλεία είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί», την Τρίτη 4/7/2023 στο θεατράκι της ΠΕΨΑΕΕ  στην Ηπείρου και ώρες 12:00-15:00. Συμμετείχαν οι Παναγιώτης Διακάκης, Γεωργία Μυλωνάκη, Θανάσης Κατσιγιάννης με ομιλίες και οι Νατάσα Βασιλάκη, Νίκος Μιχαλόπουλος, Νίκος Ντουντουλάκης, Εύη Παπαδάκη, με απλή παρακολούθηση.
 • Σεπτέμβριος: Συνέδριο του CEFEC που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ιτέα Φωκίδας. Από τα μέλη της Αυτοεκπροσώπησης παρακολούθησαν το Συνέδριο οι: Λεονάρδος Σκόρδος, Κώστας Φιλιππόπουλος, Νίκος Μιχαλόπουλος, Νίκος Ντουντουλάκης, Σπεράντζα Γκίκιζα, Σοφία Λεγάκη, Γιώργος Καλογερόπουλος.
 • Σεπτέμβριος: Την Παρασκευή 15/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συλλόγων: ΣΟΨΥ Βορείων Προαστίων, ΠΕΣΟΨΥ Βύρωνα, ΣΟΨΥ Κορυδαλλού και Αυτοεκπροσώπησης, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο αιτημάτων το οποίο θα διανεμηθεί σε φορείς και ΜΜΕ εν όψει της 10ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία! Η ισχύς εν τη ενώσει!
  Μέρος στη συνάντηση από την Αυτοεκπροσώπηση πήραν ο ταμίας του ΔΣ, Παναγιώτης Διακάκης και το μέλος του Σωματείου, Γεωργία Μυλωνάκη.
 • Νοέμβριος: Ανάκαμψη (Recovery) & Ψυχική Υγεία: Εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, άτυπων φροντιστών και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη μεθοδολογία της Ανάκαμψης (Recovery). Πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά διήμερα. Το 1ο διήμερο έγινε 30/11 & 1/12 και συμμετείχαν από το Σωματείο μας οι  Λεονάρδος Σκόρδος, Παναγιώτης Διακάκης,  Γιώργος Μιχάλης, Έφη Παπαδάκη. Το 2ο διήμερο έγινε 4/12 & 5/12 και συμμετείχαν από το Σωματείο μας οι Γεωργία Μυλωνάκη, Αντιγόνη Γκίνη, Θανάσης Κατσιγιάννης, Μαρία Σγούρδα, Νίκος Ρεμαντάς, Αθηνά Καρατζογιάννη.
 • Δεκέμβριος: Ανάκαμψη (Recovery) & Ψυχική Υγεία: Εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, άτυπων φροντιστών και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη μεθοδολογία της Ανάκαμψης (Recovery). Πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά διήμερα. Το 1ο διήμερο έγινε 30/11 & 1/12 και συμμετείχαν από το Σωματείο μας οι  Λεονάρδος Σκόρδος, Παναγιώτης Διακάκης,  Γιώργος Μιχάλης, Έφη Παπαδάκη. Το 2ο διήμερο έγινε 4/12 & 5/12 και συμμετείχαν από το Σωματείο μας οι Γεωργία Μυλωνάκη, Αντιγόνη Γκίνη, Θανάσης Κατσιγιάννης, Μαρία Σγούρδα, Νίκος Ρεμαντάς, Αθηνά Καρατζογιάννη.
 • Δεκέμβριος: 5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος «Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας». Οι ακούσιες νοσηλείες είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί: Προτάσεις για αλλαγή. 8-10 Δεκεμβρίου 2023, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Συμμετείχε ως ομιλητής ο Παναγιώτης Διακάκης και συμμετείχαν επίσης ο Λεονάρδος Σκόρδος και ο Θανάσης Κατσιγιάννης και η Γεωργία Μυλωνάκη.

2022

 • Μάρτιος: Στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής εκπαιδευτικής σύμπραξης ERASMUS+ με θέμα: «International perspectives on mental health promotion and public mental health», του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σε συνεργασία  με το VIVES University of Applied Sciences του Βελγίου και το Tampere University of Applied Sciences της Φινλανδίας συμμετείχαμε με εισήγηση από τον Παναγιώτη Διακάκη σχετικά με πληροφορίες για το Σωματείο μας αλλά και για τα θέματα που απασχολούν τους λήπτες και τέλος μια αναφορά στην  ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Η υποδοχή έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
 • Μάιος: Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ Art4Me (http://art4me.eu/) στο οποίο η ΠΕΨΑΕΕ είναι associated partner πραγματοποιήθηκε διακρατική συνάντηση στην Αίγινα στο Ίδρυμα Καψάλη στις 3 και 4 Μαΐου 2022. Από το Σωματείο μας ομιλητές ήταν ο Λεονάρδος Σκόρδος και η Εύη Μυλωνάκη με την παρουσίασή τους στα Αγγλικά.
 • Ιούνιος: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.) οργάνωσε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη Υγεία με τίτλο: Κοι.Σ.Π.Ε.: Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα & Κοινωνική Υπεραξία σε ασταθή περιβάλλοντα «Ο δρόμος για την προσβάσιμη – Υποστηριζόμενη Απασχόληση και την κοινωνική ένταξη» 17 & 18 Ιουνίου 2022 Συνεδριακό Κέντρο Σχολής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ (Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Στο Συνέδριο συμμετείχε με χαιρετισμό και εισήγηση ο Λεονάρδος Σκόρδος.
 • Ιούλιος: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ. Στην βιντεοσκόπηση ατόμου με ψυχική αναπηρία κλήθηκε ο Παναγιώτης Διακάκης. Η βιντεοσκόπηση έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο, στο γραφείο τύπου, την Τρίτη 12/7/2022.
 • Οκτώβριος:  Σεμινάριο Ενδυνάμωσης ατόμων με  ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, με θέμα «Από τους  λήπτες για τους  λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας», υλοποίησε το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στο ξενοδοχείο ASTIR στο λιμάνι της ΠάτραςΗ εκδήλωση υποστηρίχτηκε οικονομικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Διακάκης, Λεονάρδος Σκόρδος, Γιώργος Κεσίσογλου, Αντιγόνη Γκίνη, Σοφία Λεγάκη, Μαρία Τσατσαρονάκη, Έφη Παπαδάκη, Ευάγγελος Σοφουλάκης, Κώστας Φιλιππόπουλος, Νίκος Καραλέκας, Νίκος Πήλικας, Γιώργος Καλογερόπουλος, Γεωργία Μυλωνάκη, Στέλλα Κοκκόλη, Μαρία Σγούρδα, Θανάσης Ανεστόπουλος, Γιώργος Κεσκινίδης, Ευθύμης Καλαϊτζής.
 • Νοέμβριος: Πρόγραμμα 4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – Επιστροφή στο Μέλλον, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στο χώρο του Σεράφειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στο Forum συμμετείχε ο Λεονάρδος Σκόρδος, με ομιλία και η Μαρία η Τσατσαρονάκη ως ακροάτρια. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, τρία μέλη του Σωματείου Αυτοεκπροσώπηση, Ο Λεονάρδος Σκόρδος, η Γεωργία Μυλωνάκη και η Άρτεμις Καλλιβρούση,  συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο European Profile for Peer-Worker (φωτό) βασισμένο σε Πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος με συντονίστριες την ψυχολόγο Αγγελική Γιαντσελίδου και την κοινωνική λειτουργό Αρσενία Μαλακόζη. Περιγραφή εργαστηρίου:Μπορεί ένα άτομο με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες να εργαστεί στον χώρο της ψυχικής υγείας, υποστηρίζοντας άλλα άτομα στο δικό τους ταξίδι ανάρρωσης; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του αλλά και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει; Και πόσο έτοιμοι είμαστε οι υπόλοιποι επαγγελματίες να ενσωματώσουμε αυτόν τον νέο επαγγελματικό ρόλο; Μέσα από την εμπειρία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάπτυξη των Peer Support Workers (Ειδικών Υποστήριξης Ομοτίμων), ας εξερευνήσουμε μαζί αυτό το πεδίο, συζητώντας για την αμοιβαία υποστήριξη, την ενδυνάμωση και την ισότιμη συμπερίληψη. Ας συναισθανθούμε κι ας αφήσουμε χώρο σε όσους επιθυμούν, μέσα από προσωπική τους ιστορία, να συμβάλουν σε ένα νέο μοντέλο φροντίδας στον τομέα της ψυχική υγείας. Σκοπός του προγράμματος:                                Σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία ευρωπαϊκών εργασιακών προτύπων για την εργασία των εργαζομένων από την ομάδα των ομοτίμων (peer supporters): περιγραφή θέσεων εργασίας, απαιτήσεις συμμετοχής, προφίλ ικανοτήτων και ενσωμάτωση στην ομάδα του φορέα και στην θεραπευτική ομάδα. Αυτά τα πρότυπα αποτέλεσαν τη βάση για την δημιουργία μιας εκπαιδευτικής βάσης για τα προσόντα που απαιτούνται και για την κατάρτιση των ομοτίμων σε ρόλο «συνοδού» για την πορεία της «ανάκαμψης» (recovery) των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

2021

 • Ιανουάριος: Διαδικτυακό Σεμινάριο Ενδυνάμωσης Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας το Σάββατο στις 23 Ιανουαρίου 2021 και κατά τις ώρες 17:00-21:00, με θέμα: «Κορωνοϊός και Ψυχική υγεία».  Συμμετείχαν οι Λεονάρδος Σκόρδος, Γιώργος Μιχάλης, Παναγιώτης Διακάκης, Εύη Μυλωνάκη, Μαρία Τσατσαρονάκη, Μαγδαληνή Χαλαζιά, Νίκος Ρεμαντάς, Παναγής Σωτηρόπουλος, Γιώργος Κεσκινίδης, Παναγιώτης Ντούβας, Ευθύμης Καλαϊτζής.
 • Μάρτιος: Διαδικτυακή εκδήλωση «Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος» η οποία έγινε στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 στις 15:00
  στην οποία συμμετείχε και η Εύη Μυλωνάκη με ομιλία.    Το έργο «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr
 • Μάιος: «Κατά τη διάρκεια του 2021 πραγματοποιήθηκε διαβούλευση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD Committee), με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος ανά τον κόσμο και ειδικά σε σχέση με την ιδρυματοποίηση και το πώς θα μπορούσε αυτή να εξαλειφθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα υπό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που όλοι ζούμε. Κάθε οργάνωση είχε δικαίωμα να στείλει ένα κείμενο με τις θέσεις της, το οποίο θα μελετήσει η Επιτροπή καθώς και να εκπροσωπηθεί από αντιπρόσωπό της στην διαδικτυακή συνεδρίαση, η οποία για τη δυτική Ευρώπη και κάποιες άλλες χώρες είχε οριστεί για τις  25 Μαΐου 2021. Στα πλαίσια αυτά το Σωματείο μας έστειλε κείμενο για τη διαβούλευση με τις θέσεις μας για την αποϊδρυματοποίηση αλλά και την κατάσταση της ψυχικής υγείας γενικότερα στη χώρα μας και εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας Εύη Μυλωνάκη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο έγιναν γνωστές οι θέσεις μας σε αυτό το πολύ σημαντικό όργανο, αλλά και είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για την κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς με την εξαίρεση των Σκανδιναβικών χωρών και σε ένα βαθμό  της Αγγλίας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ακούσιες νοσηλείες, καθηλώσεις, άνθρωποι (με νοητική υστέρηση) σε ξύλινα ή σιδερένια κλουβιά, κυριαρχία του ιατρικού μοντέλου, απουσία πόρων και υπηρεσιών, στιγματισμός, ιδρυματοποίηση, διακρίσεις σε βάρος των ληπτών ψυχικής υγείας. Το Σεπτέμβριο θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε τις παρατηρήσεις μας πάνω στο σχέδιο κειμένου που θα ετοιμάσει η Επιτροπή οπότε και θα σας ενημερώσουμε εκ νέου».
 • Μάιος: Το MENTAL HEALTH EUROPE (Ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για τις ΜΚΟ που  ασχολούνται με την ψυχική υγεία) αποφάσισε να συγκροτήσει μια εθελοντική συλλογικότητα Συνηγορίας για άτομα με βιωμένη εμπειρία (ADVOCACY PLATFORM). Σε αυτήν θα συμμετέχουν άτομα με βιωμένη εμπειρία καθώς και οργανώσεις τους, οργανώσεις ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών κ.α. Το Σωματείο μας θα εκπροσωπείται από το μέλος του ΔΣ μας Εύη Μυλωνάκη, η οποία έχει λάβει μέρος και στις δύο συναντήσεις (τελευταία συνάντηση 25.05.2021). Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας αυτής, οπότε θα σας ενημερώσουμε εκ νέου.
 • Ιούλιος: 1 Ιουλίου 2021 έγινε το Συνέδριο με θέμα: ERASMUS+PROJECT EUROPEAN PROFILE FOR PEER SUPPORT WORKERS κατά τις ώρες 10:00-14:15, που διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελαρόπουλος και συμμετείχε με ομιλία της η Εύη Μυλωνάκη
 • Ιούλιος: 5-6 Ιουλίου 2021 έγινε η Ημερίδα με θέμα: «ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ  ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Λ.Υ.Ψ.Υ.* ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΚοιΣΠΕ »                                                                                                                                                         *Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.                                                                                                                                                                                                                      «Βελτιώνουμε δεξιότητες….Ασκούμε δικαιώματα ….Ενδυναμώνουμε θεσμικούς ρόλους…». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας και συμμετείχε με χαιρετισμό ο Λεονάρδος Σκόρδος.
 • Σεπτέμβριος: Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 11:00 έως τις 13:30 Διαδικτυακή Ημερίδα: Η Εργασία Υποστήριξης Ομοτίμων – Peer Support Work στην Ελλάδα με θέμα τις προοπτικές της Εργασίας Υποστήριξης από Ομοτίμους (Peer Support Work) στην Ελλάδα. Ο Λεονάρδος Σκόρδος και η Εύη Μυλωνάκη ήταν ομιλητές στην ημερίδα.
 • Νοέμβριος: Διαδικτυακό Σεμινάριο Ενδυνάμωσης Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας το Σάββατο στις 27 Νοεμβρίου 2021 και κατά τις ώρες 17:00-21:00, με θέμα: «Προβλήματα στην Ψυχική υγεία».  Συμμετείχαν οι Λεονάρδος Σκόρδος, Γιώργος Μιχάλης, Παναγιώτης Διακάκης, Εύη Μυλωνάκη, Μαρία Τσατσαρονάκη, Μαγδαληνή Χαλαζιά, Νίκος Ρεμαντάς, Παναγής Σωτηρόπουλος, Γιώργος Κεσκινίδης, Παναγιώτης Ντούβας, Ευθύμης Καλαϊτζής.

2020

 • Σεπτέμβριος: Διαδικτυακή ημερίδα «Συνηγορία και αυτοσυνηγορία στην ψυχική υγεία» 19/9/2020 10.00 – 13.30. Στην ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες οι: Παναγιώτης Διακάκης και Εύη Μυλωνάκη καθώς και με απλή συμμετοχή παρευρίσκετο και ο Γιώργος Μιχάλης.
 • Νοέμβριος: Διαδικτυακό Forum της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 – Ώρες: 10:00 – 14:00. To θέμα του Forum ήταν: COVID 19 – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και Κοινωνική Αλλαγή, συζητώντας θέματα που θα αφορούν στο τι συμβαίνει σήμερα και τι στοχεύουμε για το μέλλον. Στο Forum συμμετείχε ο Λεονάρδος Σκόρδος, με ομιλία, καθώς και η Εύη Μυλωνάκη, με απλή παρακολούθηση.

2019

 • Ιανουάριος: Σεμινάριο Ενδυνάμωσης ατόμων με  ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, με θέμα «Από τους  λήπτες για τους  λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας», υλοποίησε το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αθήνα. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε οικονομικά από τις ομοσπονδίες «Αργώς» και «Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.». Στο Σεμινάριο συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Διακάκης, Λεονάρδος Σκόρδος, Γιώργος Μιχάλης, Εύη Μυλωνάκη, Γιώργος Κεσίσογλου, Αντιγόνη Γκίνη, Γιώργος Τσαγκουρνός.
 • Μάιος: Συνέδριο με τίτλο «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ν. 2716», που πραγματοποιήθηκε στις 16 & 17 Μαΐου 2019, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στο Συνέδριο ομιλητής ήταν και ο Παναγιώτης Διακάκης, πάνω στο θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και Αποασυλοποίησης.
 • Νοέμβριος: Σεμινάριο Ενδυνάμωσης ατόμων με  ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, με θέμα «Από τους  λήπτες για τους  λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας», υλοποίησε το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Έβρου Λ. Δημοκρατίας 307, στην Αλεξανδρούπολη. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν οι: Λεονάρδος Σκόρδος, Παναγιώτης Διακάκης, Αντιγόνη Γκίνη, Γιώργος Καλογερόπουλος, Νίκος Καραλέκας, Εύη Παπαδάκη.

2018

 • Ιανουάριος: 10/1/2018 και ώρα 14:00 στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση Φορέων για ανταλλαγή απόψεων, με θέμα: Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία. Ανάμεσα στους Φορείς ήταν και το Σωματείο μας με εκπροσώπηση από την Εύη Μυλωνάκη.

2017

 • Ιανουάριος: 20/1/2017, ομιλία προς φοιτητές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, σε χώρο του ΤΕΙ Αθήνας, στο Αιγάλεω, ώρες 13:00-15:00, από τον Παναγιώτη Διακάκη.
 • Ιανουάριος: 27/1/2017, ομιλία προς εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σχετικά με το Σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση» στο χώρο του «Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο», Φιλελλήνων 34, Αθήνα, 2ος όροφος, από την Εύη Μυλωνάκη.
 • Μάρτιος: 7/3/2017, συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις». Ομιλία προς την επιτροπή του Παναγιώτη Διακάκη για τις θέσεις του Σωματείου μας σχετικά με το παραπάνω νομοσχέδιο προς ψήφιση.
 • Μάρτιος: 16/3/2017, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ώρα 18:00- 20:00, διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα την σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και την ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που έλαβε χώρα από την ΕΣΑμεΑ, σε 20 διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, πριν από 4 χρόνια. Εκεί παρουσίασε την εμπειρία του από το πρόγραμμα, ο Παναγιώτης Διακάκης.
 • Απρίλιος: Αθήνα, Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, ώρα 09:30 – 15:30, ημερίδα του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Ανθρωποκεντρική και ποιοτική φροντίδα υγείας με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών», στο Αμφιθέατρο Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Συμμετείχε με ομιλία ο Παναγιώτης Διακάκης.
 • Μάιος: Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρες 09:00-14:30, επιστημονική ημερίδα με θέμα:«Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη», στο δώμα (11ος όροφος), του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Συμμετείχε με ομιλία (χαιρετισμό), ο Παναγιώτης Διακάκης.
 • Μάιος: Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ομιλία προς φοιτητές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, σε χώρο του ΤΕΙ Αθήνας, στο Αιγάλεω, ώρες 10:00-12:00, από τους Παναγιώτη Διακάκη και Λεονάρδο Σκόρδο.
 • Ιούνιος: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, ώρες 09:30-16:45 στο Αμφιθέατρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έγινε το πανελλήνιο συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Υγεία με θέμα: ΚοιΣΠΕ: Βιώσιμη Ανάπτυξη με Κοινωνικό Αποτύπωμα. Συμμετείχε με χαιρετισμό η Βάσω Τσώνου και με ομιλία η Εύη Μυλωνάκη.
 • Ιούνιος: Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, ώρες 12:00-13:30 στο Υπουργείο Υγείας, έγινε η συνάντηση των εκπροσώπων των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης προκειμένου ο τελευταίος να προσδώσει καθήκοντα σε Φορέα προς συγκρότηση. Ο ανεξάρτητος φορέας θα αποτελεί μια ολιγοπρόσωπη επιτελική δομή εμπειρογνωμόνων, που θα πλαισιώνεται από ένα σώμα πιστοποιημένων αξιολογητών (εξωτερικών συνεργατών) και θα έχει ως αποστολή την αξιολόγηση–πιστοποίηση των Μονάδων. Εκεί συμμετείχε ο Λεονάρδος Σκόρδος με ομιλία.
 • Νοέμβριος: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ώρες 09:00-17:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έγινε η Ημερίδα της ΠΕΨΑΕΕ με θέμα: «Ψυχική Υγεία και αξιοπρεπής εργασία». Εκεί συμμετείχε ο Παναγιώτης Διακάκης με χαιρετισμό και η Εύη Μυλωνάκη με ομιλία.
 • Δεκέμβριος: Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 1,2,3 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας, έγινε το σεμινάριο ενδυνάμωσης ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, το τριήμερο αντάμωμα στην Άμφισσα, ώστε η εκδήλωση αποτέλεσε ένα χώρο ανταλλαγής εμπειριών και αμοιβαίας υποστήριξης, ένα πλαίσιο για να διαμορφώσουμε προτάσεις και να διεκδικήσουμε με αισιοδοξία και δύναμη τη ζωή που επιθυμούμε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Παναγιώτης Διακάκης, η Βάσω Τσώνου, η Εύη Μυλωνάκη, ο Λεονάρδος Σκόρδος και ο Θανάσης Κατσιγιάννης, οι οποίοι και μίλησαν σχετικά.
 • Δεκέμβριος: Capacity Building Seminar on Peer Support  (Σεμινάριο Ενδυνάμωσης και Αμοιβαίας-Ομότιμης Υποστήριξης)  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2017 και διοργανώθηκε από το Mental Health Europe (MHE) σε συνεργασία με το μέλος του από τη Σκωτία Penumbra. Εγώ, (Εύη Μυλωνάκη) παραβρέθηκα ως απεσταλμένη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η οποία είναι επίσης μέλος της πανευρωπαϊκής οργάνωσης- ομπρέλας ΜΗΕ. Πήραν μέρος συνολικά αντιπρόσωποι από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε διάφορες προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη από φορείς κρατικούς ή με τη μορφή ΜΚΟ ή συλλογικοτήτων και απευθύνονται σε λήπτες ή πρώην λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα έγινε μια παρουσίαση του “Moray Wellbeing Hub” που βρίσκεται στη Σκωτία και είναι ένα κοινοτικό κέντρο όπου γίνονται μαθήματα και εκδηλώσεις για λήπτες. Οι κύκλοι μαθημάτων αφορούν την ποιότητα ζωής και σχετικά θέματα ενώ υπάρχουν και σύντομοι κύκλοι με θέματα όπως η αυτοκτονία ή οι πρώτες βοήθειες. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από ειδικούς ψυχικής υγείας, λήπτες ενώ υπάρχει και η  δυνατότητα παρακολούθησης κάποιων θεματικών μέσω ιντερνέτ. Στη συνέχεια έγινε μια παρουσίαση και προβολή ταινίας από το “Enik Recovery College” που βρίσκεται στην Ολλανδία, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κοινοτικούς και κρατικούς φορείς και λειτουργεί αποκλειστικά από λήπτες για λήπτες. Σ’ αυτό γίνονται μαθήματα για διάφορα θέματα και λειτουργεί και ως χώρος ψυχαγωγίας και ανάρρωσης όπου οι λήπτες ή οι πρώην λήπτες μπορούν να συναντηθούν, να γνωριστούν μεταξύ τους, να πιούν καφέ ή να φάνε σε πολύ οικονομικές τιμές, να ζωγραφίσουν, να διαμορφώσουν από μόνοι τους το χώρο τους και να εμπλακούν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες. Επίσης έγινε παρουσίαση του “Fundaction Mundo Bipolar” που εδρεύει στη Μαδρίτη της Ισπανίας και το οποίο λειτουργεί ως χώρος αλληλοβοήθειας και ενημέρωσης, ενώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με τη διπολική και γενικά την ψυχική νόσο, πολλά απ’ τα οποία παρουσιάζονται σε σχολεία και ειδικούς υγείας. Τέλος έγινε παρουσίαση ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου όπου και εκεί γίνονται μαθήματα σε λήπτες για το πως θα υποστηρίξουν στη συνέχεια άλλους λήπτες σε συνεργασία ληπτών με ακαδημαϊκούς. Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τη σύντομη παρουσίαση της οργάνωσης ENUSP (European Network of (ex-) Users and Survivors of Psychiatry) (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Χρηστών και πρώην Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής) η οποία είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση-ομπρέλα ληπτών και των οργανώσεών τους που έχει μέλη σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1990, είναι ανεξάρτητη από φαρμακευτικές εταιρίες και έχει στόχους την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη συνηγορία και την πίεση προς τα ευρωπαϊκά όργανα να διαμορφώσουν πολιτικές κατά των διακρίσεων, της αδικίας και του στίγματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.enusp.org. Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις που αφορούσαν το στίγμα και τις διακρίσεις, τις προτεραιότητες της συνηγορίας στο χώρο της ψυχικής υγείας και τις καλές πρακτικές. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε ο θεσμός του Personal Ombudsman στη Σουηδία (ένα είδος “Συνηγόρου του Πολίτη” όταν αυτός έχει προβλήματα με την ψυχική του υγεία) καθώς και ενός προγράμματος που λειτουργεί στη Γερμανία και αφορά ψυχιατρικούς ασθενείς που είναι παράλληλα άστεγοι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι και περιλαμβάνει ξενώνα και διάφορες άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες ενώ χρηματοδοτείται από την Κοινότητα, ΜΚΟ και Δωρεές. Και σε αυτό το πρόγραμμα απασχολούνται λήπτες ως εργαζόμενοι.  Το συνέδριο γενικά είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έγινε και ανταλλαγή απόψεων στα διαλείμματα, παρουσιάστηκαν φορείς και πρωτοβουλίες που είναι άγνωστες στην Ελλάδα, ενώ κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και πρέπει σίγουρα να μιμηθούμε ήταν ότι και στις 14 χώρες οι λήπτες εργάζονται σε αυτό που σίγουρα γνωρίζουν να κάνουν πολύ καλά, στο να βοηθούν δηλαδή άλλους λήπτες μετά από κάποια εκπαίδευση, με εργασία που τους ικανοποιεί και αμείβεται αξιοπρεπώς.
 • Δεκέμβριος: Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και ώρες 10:00-16:00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας, έγινε ημερίδα με θέμα: Το μέλλον των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, σε ένα περιβάλλον Κοινοτικής Ψυχιατρικής – Κατάργηση ή μετασχηματισμός και με ποιες προϋποθέσεις; Στην ημερίδα συμμετείχαν από το Σωματείο μας η Εύη Μυλωνάκη με παρέμβασή της, καθώς και η Βάσω Τσώνου.

2016

 • Ιανουάριος: 15, 16/1/2016 : Σεμινάριο στο χώρο του ALBA Graduates Business School, ώρες 09:00-17:00 με θέμα: «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Διακάκης, ο Αλέξανδρος Δέλιος, ο Νίκος Ρεμαντάς , ο Γιώργος Κεσσίσογλου, η Μυρτώ Καπρή και ο Θανάσης Κατσιγιάννης.
 • Φεβρουάριος: 12,13/2/2016 & 26,27/2/2016 : Σεμινάριο στο χώρο του ALBA Graduates Business School, ώρες 09:00-17:00 με θέμα: «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Διακάκης, ο Αλέξανδρος Δέλιος, ο Νίκος Ρεμαντάς , ο Γιώργος Κεσσίσογλου, η Μυρτώ Καπρή και ο Θανάσης Κατσιγιάννης.
 • Απρίλιος: Σεμινάριο στο χώρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 1/4/2016 και ώρα 09:00-17:00 με αφορμή το κλείσιμο του προγράμματος «Πλατφόρμα δράσης για τα δικαιώματα στην ψυχική υγεία». Συμμετείχε ο Παναγιώτης Διακάκης και η Βάσω Τσώνου. 
 • Οκτώβριος: Συνάντηση της ΠΟΣΟΨΥ στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.ΑΘΗΝΩΝ “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.” στις 10/10/2016 και ώρες 10:00-12:00. Συμετείχε η Εύη Μυλωνάκη.
 • Νοέμβριος: Ημερίδα  του Φορέα Ψυχικής & Κοινωνικής Υποστήριξης «ΠΥΞΙΔΑ» Α.Μ.Κ.Ε. την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στη Δημοτική
  Πινακοθήκη Πειραιά και ώρες 13:00 – 18:00, ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό. Συμμετείχε ο Λεονάρδος Σκόρδος.

2015

 • Ιούλιος: Σεμινάριο στο χώρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στις 13/7/2015 και ώρα 09:00-17:00, με θέμα «Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην οικογένεια και στην κοινότητα» και μίλησε βιωματικά ο Θανάσης Κατσιγιάννης.
 • Νοέμβριος:  20,21/11/2015: Σεμινάριο στο χώρο του ALBA Graduates Business School, ώρες 09:00-17:00 με θέμα: «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Διακάκης, ο Αλέξανδρος Δέλιος, ο Νίκος Ρεμαντάς , ο Γιώργος Κεσσίσογλου, η Μυρτώ Καπρή και ο Θανάσης Κατσιγιάννης.
 • Δεκέμβριος: 11,12/12/2015: Σεμινάριο στο χώρο του ALBA Graduates Business School, ώρες 09:00-17:00 με θέμα: «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Διακάκης, ο Αλέξανδρος Δέλιος, ο Νίκος Ρεμαντάς , ο Γιώργος Κεσσίσογλου, η Μυρτώ Καπρή και ο Θανάσης Κατσιγιάννης.

 

2013

 • Φεβρουάριος: Ημερίδα – συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη Χίο, στο χώρο του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, στις 16/2/2013 και ώρα 10:00, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενδυνάμωση των ντόπιων Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλοϋποστήριξης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Στην συνάντηση έκαναν παρουσίαση του Σωματείου μας ο Πρόεδρος Λεονάρδος Σκόρδος και ο Ταμίας Παναγιώτης Διακάκης καθώς και πληροφόρηση για τεχνικές δημιουργίας ομάδας αυτοβοήθειας αρχικά και ίδρυσης Σωματείου αργότερα, αν είναι δυνατόν.
 • Μάρτιος: Ημερίδα – συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Άρτα, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δήμου Αρταίων, στις 2/3/2013 και ώρα 10:00, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενδυνάμωση των ντόπιων Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλοϋποστήριξης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Στην συνάντηση έκαναν παρουσίαση του Σωματείου μας ο Πρόεδρος Λεονάρδος Σκόρδος και ο Ταμίας Παναγιώτης Διακάκης καθώς και πληροφόρηση για τεχνικές δημιουργίας ομάδας αυτοβοήθειας αρχικά και ίδρυσης Σωματείου αργότερα, αν είναι δυνατόν.
 • Μάρτιος: 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, με θέμα: «Κρίσεις και καταστροφές: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις», στις 6-9 Μαρτίου 2013, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα. Στις 8 Μαρτίου συμμετείχαμε με τον Πρόεδρο Λεονάρδο Σκόρδο ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση με θέμα: «Η οικονομική κρίση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας».
 • Μάρτιος: Πανελλήνια Ημερίδα Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δικτύωσης Συνεργασίας σε Τομεακό και Περιφερειακό Επίπεδο, στις 28/3/2013, στο Αμφιθέατρο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, στο Μαρούσι και ώρα 09:00. Το Σωματείο μας συμμετείχε με τον Πρόεδρο Λεονάρδο Σκόρδο ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση με θέμα: «Τι συμβαίνει σήμερα όσο αφορά τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας;»
 • Απρίλιος: Ημερίδα – συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Μαρούσι, στο χώρο της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), στις 1/4/2013 και ώρα 16:00, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενδυνάμωση των ντόπιων Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλοϋποστήριξης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Στην συνάντηση έκαναν παρουσίαση του Σωματείου μας το Μέλος του Δ.Σ. Θανάσης Κατσιγιάννης, και τα Μέλη μας Αρετή Σουλιώτη και Βάσω Τσώνου.
 • Μάιος: Εκδήλωση του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.), στην Αθήνα, στον χώρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., στις 22/5/2013 και ώρα 17:30, με τίτλο: «Τι ωραίο πλιάτσικο – Η ψυχική υγεία στον καιρό του μνημονίου». Το Σωματείο μας συμμετείχε με τον Πρόεδρο Λεονάρδο Σκόρδο ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση με θέμα: » Ζώντας με τον κίνδυνο της κατάρευσης».
 • Ιούνιος: Επιστημονική Ημερίδα από Επιστημονική Ένωση ΨΝΑ-«Τετράδια Ψυχιατρικής», στο χώρο του ΨΝΑ (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), στις 27/6/2013 και ώρα 09:00-15:00, με θέμα: «ΨΝΑ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ». Το Σωματείο μας συμμετείχε με τον Πρόεδρο Λεονάρδο Σκόρδο ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση με θέμα: «Κρίση και υπηρεσίες ψυχικής υγείας».
 • Ιούλιος: 6ο Φόρουμ Συζήτησης για την ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, στο χώρο του ΨΝΑ (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), στις 4/7/2013 και ώρες 11:00-14:00. Το Σωματείο μας συμμετείχε με το Μέλος του Δ.Σ. Θανάση Κατσιγιάννη ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση.
 • Σεπτέμβριος: Φόρουμ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στο χώρο του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Αίθουσα «Σωκράτης»), στις 21/9/2013 και ώρες 09:00-18:30, με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση κι αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;». Το Σωματείο μας συμμετείχε με τα Μέλη του Δ.Σ. Θανάση Κατσιγιάννη και Τάσο Τσαμήτα τα οποία έκαναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις.
 • Οκτώβριος: Πρόσκληση σε συζήτηση στην εθνική επιτροπή βιοηθικής, στο χώρο της έδρας της επιτροπής, στις 24/10/2013 και ώρα 11:00, με θέμα τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον και που άπτονται της βιοηθικής, π.χ. σχέση γιατρού-ασθενούς, επαγγελματική συμπεριφορά και δεοντολογία, συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες, κ.α. Το Σωματείο μας συμμετείχε με το Μέλος του Δ.Σ. Θανάση Κατσιγιάννη ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση.
 • Νοέμβριος: Εκδήλωση-Συζήτηση από το Ράδιο- Ένταση, στις 27/11/2013, και ώρα 20:00, με θέμα: «Η ψυχική υγεία στο εκτελεστικό απόσπασμα-το κλείσιμο των ιδρυμάτων». Το Σωματείο μας συμμετείχε με τον Πρόεδρο Λεονάρδο Σκόρδο ο οποίος έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση.

2012

 • Ιανουάριος: Ημερίδα διαβούλευσης για την αναθεώρηση του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» στην αίθουσα του Υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι στις 12/1/2012
 • Μάρτιος: Πανελλήνιο Συνέδριο για την «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης» (30-31 Μαρτίου) στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial. Φορέας Υλοποίησης και Διοργάνωσης, Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) με τη συνεργασία της W.A.P.R και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο συνέδριο συμμετείχαμε και με κείμενο που φτιάξαμε και στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά, προκειμένου να υπάρχει στην έκδοση των πρακτικών του. Για να διαβάσετε το δοθέν κείμενο κάντε κλικ εδώ.

2011

 • Φεβρουάριος: Ημερίδα με θέμα «Αξιολόγηση και Προοπτικές του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ», 04/02/2011- Αμφιθέατρο ΥΥΚΑ / Διοργάνωση: Δ/νση Ψυχικής Υγείας
 • Μάρτιος: Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Ένταξη: Επενδύοντας στο κοινωνικό και αλληλέγγυο επιχειρείν», 09-11/03/2011, Γκάζι / Διοργάνωση: ΠΕΨΑΕΕ και ΠΟΚοιΣΠΕ
 • Μάρτιος: Ημερίδα – Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Διάλογος για την Κοινωνική ένταξη», 19/03/2011, Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής / Διοργάνωση: Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών
 • Απρίλιος: Πρόσκληση συμμετοχής σε focus group με θέμα «Δικαιώματα – Συνηγορία – Συμμετοχή – Ενδυνάμωση», 08/04/2011, αίθουσα σεμιναρίων του Συνήγορου του Πολίτη / Διοργάνωση: Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Εθνικού Ε.Π. «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»
 • Μάιος: Συνάντηση στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – ίδρυμα Θεμιστοκλη και Δημήτρη Τσάτου, 06/05/2011 / Διοργάνωση: Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
 • Μάιος: Ανοιχτή συζήτηση «Προσπαθώντας μαζί για την Ψυχική Υγεία» στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής «, 05-08/05/2011, Ξενοδοχείο Χίλτον / Διοργάνωση: Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
 • Ιούνιος: European Learning Network on Empowerment and Inclusion: Steering Group Meeting, 07-08/05/2011, Greek Managing Authority, Korai st / Διοργάνωση: Greek Managing Authority of Ministry of Employment
 • Οκτώβριος: 2ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων 2-3/10/2011, στην Κηφισιά, με ομιλία μας πάνω σε θέμα «Αυτοεκπροσώπηση και Δικαιώματα»
 • Νοέμβριος: Σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ιμάντες της Ψυχιατρικής την εποχή του Μνημονίου στις 23/11/2011
 • Δεκέμβριος: Ημερίδα με θέμα «ο μετασχηματισμός της θεραπευτικής πράξης στην μετάβαση από το ίδρυμα στην κοινότητα και κοινοτική ψυχική υγεία στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 14-15/12/2011

2010

 • Φεβρουάριος:  Ημερίδα με θέμα «Δημιουργία Συλλόγων Αυτοβοήθειας και αυτοδιαχείρισης ασθενών – Σύλλογοι οικογενειών», 02/02/2010, Εθνικό ίδρυμα Ερευνών / Διοργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
 • Φεβρουάριος: Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Η αναλογία των καταβολών», 18/02/2010, Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων / Διοργάνωση: Δήμος Αθηναίων
 • Φεβρουάριος: Σεμινάριο «Hearing Voices» – «Ακούγοντας φωνές και ζώντας με αυτές», 22-27/02/2010 / Διοργάνωση: 9ο Ψυχιατρικό Τμήμα ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων
 • Μάρτιος: Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τα δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας», 06/03/2010, Πάτρα, Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ / Διοργάνωση: ΣΟΨΥ Πάτρας & Δήμος Πατρέων / Δημοτικός Οργανισμός Υγείας – Πρόνοιας
 • Ιούνιος: Έκθεση φωτογραφίας, Θέατρο Σκιών και Μουσική Παράσταση, 08/06/2010, Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά» / Διοργάνωση: ΕΜΑΕΕ – ΕΠΙΨΥ
 • Ιούνιος: Διημερίδα με θέμα «Νικώντας το φόβο χαράζοντας διαδρομές χειραφέτησης», 24-25/06/2010, Πνευματικό Κέντρο Δ. Ν. Φιλαδέλφειας / Διοργάνωση: ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων, Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας, Ομάδα αυτοβοήθειας Αθήνας, Πανελλήνια επιτροπή πρώην χρηστών και επιβιωσάντων της ψυχιατρικής θεραπείας, Σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση», Αντιστίγμα – Δίκτυο για τα δικαιώματα και τις παραβιάσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας, Ομάδα αυτοβοήθειας «Hearing Voices» Ν. Φιλαδέλφειας
 • Σεπτέμβριος: Ευρωπαϊκό συνέδριο κατα των διακρίσεων και του στιγματισμού για μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση προσανατολισμένη στο χρήστη και για το δικαίωμα για εναλλακτικές λύσεις, 28/09-01/10/2010, Παλαιό κτίριο Φιλοσοφικής ΑΠΘ  / Διοργάνωση: ENUSP, Mental Health Europe, Τμήμα ψυχολογίας ΑΠΘ, Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης
 • Οκτώβριος: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 11/10/2010, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών / Διοργάνωση: ΕΠΙΨΥ, Σωματείο Αναγέννηση

2009

 • Ιανουάριος: Εθνική διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, 27/01/2009, Ξενοδοχείο Classical Acropol (Ομόνοια) / Διοργάνωση: Δίκτυο φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης & ψυχικής υγείας «ΑΡΓΩΣ»
 • Ιανουάριος: Εκδήλωση – συζήτηση «οι θεσμοί της βίας και η εναλλακτική ψυχιατρική – παρουσίαση των δυο βιβλίων του ΦΡΑΝΚΟ ΜΠΑΖΑΛΙΑ», 25/02/2009, Πανεπιστήμιο Αθηνών / Διοργάνωση: Πανελλαδική συσπείρωση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
 • Μάρτιος: Εκδήλωση Διαβούλευσης «Ψυχική υγεία και Εξαρτήσεις: Μας αφορούν όλους», 26/03/2009, Ζάππειο Μέγαρο / Διοργάνωση: Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Τομέας ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων
 • Απρίλιος: Ημερίδα «Η διασφάλιση της ποιότητας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ως διαδικασία προστασίας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών», 03/04/2009, Αίθ. Σάκη Καράγιωργα, Πάντειο Πανεπιστήμιο / Διοργάνωση: Δίκτυο φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης & ψυχικής υγείας «ΑΡΓΩΣ»
 • Απρίλιος: Ημερίδα «Παίρνοντας το λόγο (ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία)», 29/04/2009, Πνευματικό κέντρο Δ. Ν. Φιλαδέλφειας / Διοργάνωση: ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων – Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας
 • Σεπτέμβριος: Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία, 02-7/09/2009, Ξενοδοχείο Χίλτον / Διοργάνωση: Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία
 • Οκτώβριος: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10/10/2009 / Διοργάνωση: ΕΠΙΨΥ, Σωματείο «Αναγέννηση», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
 • Νοέμβριος: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας», 17-20/11/2009, Σέρρες / Διοργάνωση: ΣΟΨΥ Ν. Σερρών

Comments are closed.