ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα 9-4-2013 στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας παρουσία της διοικητικού υπαλλήλου και του νομικού συμβούλου από πλευράς διεύθυνσης και του ψυχιάτρου κυρίου Πλουμπίδη, των συναδέλφων Χειλάκου και Δελλία από Αναγέννηση, από τον Παναγιώτη Διακάκη από το Σωματείο μας και τον κύριο Ζορμπά από ΚΙΝΑΨΥ συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της δέσμης κριτηρίων που χρειάζεται να πληρούνται από ένα άνθρωπο που ζητά στέγαση από ένα ξενώνα ή ένα διαμέρισμα βάζοντας σαν πρώτο κριτήριο τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας σε τρεις το πολύ μήνες από ένα χρόνο που ισχύει σήμερα. Δεύτερο κριτήριο είναι κοινωνικοοικονομική εκτίμηση του υποψηφίου από ένα κοινωνικό λειτουργό. Τρίτο κριτήριο είναι το να γίνεται κάθε οκτώ με δέκα μήνες επανεκτίμηση του στεγαζόμενου για να διαπιστωθεί αν έχει ανάγκη περαιτέρω διαμονής ή όχι. Κάτι άλλο που συζητήθηκε είναι η περίπτωση επιδότησης ενοικίου να αποτελεί εναλλακτική λύση στην τυχούσα έλλειψη επαρκούς αριθμού στεγαστικών δομών προκειμένου να καλύπτονται οι λήπτες που ζητούν διαμονή εκτός του σπιτιού τους. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο γιατί οικονομικά θα επιφορτιστεί το υπουργείο για αυτό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Τέλος, προέκυψε το θέμα της σχέσης των ιδιωτικών κλινικών σε αυτό το εγχείρημα και κατά πόσο μετρά η νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική. Προτάθηκε να μην συμμετέχουν και οι ιδιωτικές κλινικές διότι οι νοσηλευόμενοι σε αυτές εννοείται ότι βρίσκονται σε μεσαία ή υψηλά οικονομικά στρώματα οπότε δεν τους αφορά το όλο θέμα. Τέλος τέθηκε και το θέμα της ανάδοχης οικογένειας το οποίο λειτουργεί σήμερα σε περιορισμένο βαθμό, δηλαδή να επιδοτούνται οι οικογένειες που δέχονται έναν ψυχικά ασθενή σαν μέλος τους.

Πρέπει να τονίσω τη σπουδαιότητα της συμμετοχής μας σε διαβουλεύσεις τέτοιου είδους γιατί πολύ απλά η πολιτική που ασκεί η διεύθυνση ψυχικής υγείας έχει σαν αποδέκτες εμάς τους ίδιους και η γνώμη μας στη διαμόρφωση πολιτικών έχει μεγάλη βαρύτητα στο αποτέλεσμα που θα έχουν αυτές.

Η Διοικητικός που κρατούσε σημειώσεις μας ενημέρωσε ότι τα πρακτικά της διαβούλευσης θα σταλούν σε μας το προσεχές διάστημα.

Νέα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *