ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

«ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

 

Αγαπητοί συνεργάτες,

 

Το Σωματείο μας θα πραγματοποιήσει το μήνα Ιανουάριο του 2019 στην Αθήνα, ένα σεμινάριο ενδυνάμωσης ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, σε συνέχεια του σεμιναρίου που είχε πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα τον Δεκέμβρη του 2017  μετά από πρόταση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.), η οποία είχε υλοποιήσει σχετική πρόταση του οργανισμού Mental Health Europe (MHE). Ένα ακόμη αντίστοιχο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στην Γαλλία.

Ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσουμε τη διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου στην Αθήνα από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας “Αυτοεκπροσώπηση” με στόχο την ανάπτυξη θεμάτων που απασχολούν τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τη συζήτησή τους.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι Το Σωματείο δεν στηρίζεται σε συγγενικά πρόσωπα Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ή Επαγγελματίες του χώρου της Ψυχικής Υγείας, αλλά χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη και αυτόνομη δράση του σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες σύμφωνα με τις αρχές της E.N.U.S.P. (European Net of Users and Survivors of Psychiatry). Σκοπός του Σωματείου είναι «Η Ψυχοκοινωνική Επανένταξη καθώς και η ισότιμη Επαγγελματική Αποκατάσταση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».Στόχος του Σωματείου «Αυτοεκπροσώπηση» είναι η ενδυνάμωση της ικανότητας αυτοεκπροσώπησης των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ώστε να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη διαμόρφωση πολιτικών για την αγορά εργασίας και ισότιμων ευκαιριών ένταξης. Επίσης άλλοι σημαντικοί στόχοι είναι, ο αποστιγματισμός των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η εκπροσώπηση τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και η εξασφάλιση καλών συνθηκών στον τομέα της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης.

Το σεμινάριο ενδυνάμωσης έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στη μεγάλη Αίθουσα του Ισογείου στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, στην Αθήνα. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα διαρκέσουν από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Θα προηγηθεί εκδήλωση υποδοχής την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, γι’ αυτό προτείνεται οι συμμετέχοντες να βρίσκονται στην Αθήνα μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών. Μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου προβλέπεται να έχει σχεδιαστεί το αρχικό, αδρό πρόγραμμα του σεμιναρίου, ενώ το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα θα σας κοινοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα, στην ενεργητική συμμετοχή τους στις υπηρεσίες που λαμβάνουν και επιθυμούν να λαμβάνουν, στην υποστήριξη του κινήματος μας. Είναι σημαντικό να αποτελέσει το σεμινάριο χώρο και χρόνο συνάντησης, κινητοποίησης, γνωριμιών και επικοινωνίας χωρίς τη συνεχή παρουσία φροντιστών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο της επιστολής, στόχος είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή ενός σεμιναρίου από τους λήπτες για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Για το σκοπό αυτό αναμένουμε τη δήλωση ενδιαφέροντός σας, καθώς και προτάσεις/ιδέες από ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και από άλλες οργανώσεις ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, προκειμένου να διαμορφωθεί το περιεχόμενο του σεμιναρίου κατά τέτοιο τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες των ίδιων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας θέματα που τους αφορούν και τρόπους διαχείρισής τους.

Αναμένουμε την ανατροφοδότησή σας έως ……..30/11/18………………….

 

Νέα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *